Proiectul s-a încheiat – proiectul continuă…

Recent la Chişinău a avut loc Conferinţa de totalizare a activităţilor desfăşurate în cadrul Proiectului moldo-suedez „Acordarea Suportului Serviciilor Publice pentru Ocuparea Forţei de Munca din Moldova”, care a anunţat rezultatele activităţii de parteneriat dintre Agenţia Suedeza de Ocupare a Forţei de Munca şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca din Moldova.



La deschiderea conferinţei Ion Holban, director general interimar al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca a exprimat mulţumiri echipei de experţi internaţionali şi naţionali pentru efortul profesionist depus la buna realizare a tuturor activităţilor organizate în cadrul proiectului nominalizat, reiterâd scopul acestuia - dezvoltarea competenţelor Agenţiei Naţionale şi agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de munca prin prisma implementării unor practici  internaţionale avansate în domeniu, cu aportul nemijlocit şi vasta experienţă a experţilor din Suedia.



Ylva Sorman-Nath, prim secretar al Ambasadei Suediei, secţia dezvoltare şi relaţii politice cu RM, în cuvântul de salut adresat participaţilor întrunirii a subliniat, că parteneriatul moldo-suedez a oferit echipei de experţi locali din cadrul ANOFM posibilitatea dezvoltării componentelor proiectului în parteneriat cu experţii internaţionali, iar insistenţă şi aspiraţiile comune cu care s-a lucrat în mare măsură a marcat reuşitele proiectului.



În cadrul acestei sesiuni informative directorul proiectului Christer Florman a menţionat, că proiectul a derulat în perioada 2005- primul semestru al anului în curs, a fost finanţat de Agenţia Suedeza de Cooperare şi Dezvoltare Internaţionala (Sida) şi a avut ca obiectiv primordial îmbunătăţirea serviciilor oferite populaţiei de către serviciul public de ocupare a forţei de munca, crearea unui sistem adecvat cererii actuale de pe piaţa muncii care să permită integrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.



Dintre priorităţile concrete ale iniţiativei suedeze vorbitorul s-a referit la dezvoltarea sistemului de informare a pieţei muncii prin conectarea la intranet a tuturor oficiilor AOFM, dezvoltarea de resurse şi servicii web adresate publicului larg, deschiderea la Chisinau a unui Centru de Informare pentru Tineret privind locurile de munca şi activităţi de susţinere a persoanelor dezavantajate /vulnerabile aflate în cautarea unui loc de munca, dezvoltarea comunicării şi dialogului social, etc.



Despre atmosfera de colaborare care a marcat toate activităţile desfăşurate în proiect a vorbit şi expertul internaţional Nijole Dilbiene, vicedirector general la Bursa Muncii din Lituania, care întotdeauna a fost dispusă să pună în atenţia experţilor moldoveni experienţa acumulată referitor la piaţa muncii.



Dealtfel, această colaborare s-a regăsit şi la desfăşurarea sesiunii de bilanţ prin faptul că realizările componentelor dezvoltate din cadrul proiectului au fost prezentate audienţei de experţii naţionali şi internaţionali.



Astfel, conform agendei asupra Componentelor s-au expus:



 „Analiza şi prognoza pieţei muncii” Inga Liuberte, expert din Lituania  şi Ludmila Dumbrava, expert ANOFM;



 „Dezvoltarea sistemului informaţional al pieţei muncii” - Ahmad Khalil, expert din Suedia şi Andrei Camerzan, expert ANOFM;



 „Elaborarea strategiei de comunicare a ANOFM”- Per Lindberg şi Ana Calmis, expert ANOFM;



Dezvoltarea/diseminarea metodelor de lucru in cadrul ANOFM”  - Inger Stenlund, expert din Suedia şi Raisa Dogaru, expert ANOFM;



  „Sustinerea grupurilor dezavantajate/vulnerabile aflate in cautarea unui loc de munca” - Christina Rosengren,  expert din Suedia  şi Valentina Lungu,  expert ANOFM.



 „Dezvoltarea dialogului social privind piaţa muncii” - Jimmy Algotsson, expert din Suedia şi Raisa Dogaru, expert ANOFM.



 Componentul „Centrul de Informare a Tineretului despre piaţa muncii ”, realizat în comun de Margareta Olsson Dahlgren, expert din Suedia, Raisa Dogaru, expert ANOFM şi Ala Supac, director AOFM Chişinău, a fost prezentat direct în sediul acestui Centru, deschis recent în cadrul Agenţiei pentru ocuparea forţei de munca a mun. Chişinău şi care este deja în plină activitate.



 Per Lindberg, director adjunct de proiect a menţionat cu satisfacţie despre faptul că vorbitorii au prezentat rezultatele din perspectivele de viitor, ceea ce denotă fermitatea experţilor locali de a continua activităţile de îmbunătăţire şi dezvoltare a activităţilor începute în acest proiect, care astfel va continua.



 Evenimentul de închidere a proiectului a prilejuit de asemenea anunţarea noii iniţiative de consolidare a serviciilor ANOFM prin programul lansat la jumătatea lunii mai de aceeaşi Agenţie Suedeză de Ocupare a Forţei de Munca "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor".