Târguri ale locurilor de muncă pentru tineri…

În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca cum ar fi: medierea muncii, informare şi consiliere profesională, consultanţă şi asistenţă în scopul iniţierii unei activităţi de întreprinzător, orientare şi formare profesională, stimulare a mobilităţii forţei de munca, stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, antrenare la lucrări publice , etc.


În baza Programului de acţiuni consacrat tineretului, aprobat prin Hotărârea Guvernului   nr.351 din 5 mai 2009, pe parcursul lunii mai 2009 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au desfăşurat, în dependenţă de situaţia locală de pe piaţa muncii şi existenţa locurilor de munca vacante, târguri ale locurilor de munca pentru tineret.


Organizarea acestor târguri oferă tinerilor posibilitatea de a participa la un dialog interactiv cu angajatorii şi de a se informa din prima sursă asupra criterii lor de amplasare în câmpul muncii şi de iniţiere în ceea ce se numeşte cererea şi oferta pe piaţa muncii .


Astfel, tinerii din municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Cahul, Ştefan Vodă, Briceni, Sîngerei şi  Dubăsari au avut posibilitatea să participe la aceste „întâlniri” ale cererii şi ofertei (angajator – solicitant al locului de munca) pe care, după o bună tradiţie, Agenţia Naţională le desfăşoară în colaborare cu diferiţi parteneri de pe piaţa muncii.


În context menţionăm că, activităţile de parteneriat ale Agenţiei pentru ocuparea forţei de munca din Cahul s-au regăsit într-o bună colaborare cuUniversitatea de Stat din Cahul la desfăşurarea Târgului locurilor de munca pentru tineret şi Forumului de carieră profesională. Merită atenţie un element nou în această activitate şi anume faptul că, partenerii au antrenat în calitate de organizatori şi informatori ai evenimentului voluntarii din 4 organizaţii non-guvernamentale: Clinica Juridică, AO „Femida”, Centrul Regional de Resurse pentru Tineri „Impuls”, Centrul „Contact”.


Bunele raporturi de parteneriat ale Agenţiei pentru ocuparea forţei de munca din Ştefan Vodă s-au soldat cu organizarea Târgului locurilor de munca concomitent cu cel al profesiilor destinat absolvenţilor gimnaziilor din raion, la care au participat cele 5 instituţii de învăţământ cu care colaborează: Colegiul Tehnologic, Centrul de Instruire „Inmacom-Didactic”, Şcoala Profesională „Insula Speranţelor” din Chişinău, Şcoala de Meserii Viişoara şi Şcoala profesională din Ştefan Vodă.


La cele 7 târguri ale locurilor de munca organizate pentru tineri de către agenţiile menţionate mai sus în luna mai curent au participat 70 agenţi economici, care au oferit solicitanţilor 1705 locuri de munca, iar numărul participaţilor se cifrează la 1368 - persoane aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv absolvenţi ai anului curent. Din acest număr au fost selectate pentru o eventuală angajare 326 persoane. La situaţia  din 15 iunie 2009 se confirmă deja informaţia despre angajarea în munca a 144 persoane.


Menţionând interesul bilateral manifestat, pe de o parte de angajatori , pentru a cunoaşte capacităţile şi aspiraţiile tinerilor, de care depinde în mare măsură rapiditatea integrării acestora î n cîmpul muncii , cât şi al tinerilor faţă de angajator, pentru a se informa despre condiţiile de munca şi perspectivele de viitor al agentului economic, subliniem faptul că în aspect informativ aceste târguri vin cu un spectru larg de servicii specializate de informare.


Astfel, tinerii din mun. Chişinău care au participat la târgul din 29 mai curent organizat în incinta Centruluide informare a l tineretului despre piaţa muncii , la care au participat 20 de angajatori cu 800 locuri de munca, au dispus de toate posibilităţile de informare ale Centrul ui, capacitatea căruia corespunde noilor cerinţe dictate de procesul de formare al pieţei muncii : să utilizeze baza de date a Agenţiei Naţionale cu locurile de munca vacante, diverse materiale informative, inclusiv video-audio, referitoare la situaţia actuală de pe piaţa muncii, cât şi să consulte Prognoza pieţei muncii pentru a. 2009 şi Barometrul profesiilor pentru anul în curs.