Reprezentanții ANOFM au participat la un curs de instruire online privind procedurile de implementare a două măsuri active de ocupare a forței de muncă
În perioada 16-19 octombrie, reprezentanții Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) au participat la atelierul de instruire privind procedurile de implementare a două măsuri active de ocupare a forței de munca – proiectele de inițiative locale și autoangajarea. Cursul de instruire a fost organizat în regim online de proiectul Organizației Internationale a Muncii (ILO).
În cadrul evenimentului online participanții au fost familiarizați cu principalele caracteristici și proceduri de facilitare a implementării acestor două măsuri active prevăzute în noua Lege pentru promovarea ocupării forței de munca și asigurării de șomaj, au aflat detalii legate de condițiile de acordare a subvențiilor și metodele de monitorizare și evaluare a eficienței acestor măsuri active. Cursul de instruire a fost moderat de către Valli Corbanese, consultantă internațională ILO, care va revizui și formularul de înregistrare a șomerilor de către angajații ANOFM.
"În cadrul atelierului de instruire angajații ANOFM se instruiesc privind modul de înregistrare a șomerilor în baza noului formular, care a fost revizuit pentru a răspunde la noile necesități apărute ca urmare a crizei pandemice. Or, din cauza COVID-19 avem tot mai mulți șomeri din categorii neatestate până acum la ANOFM. Pentru a le putea oferi asistență direcționată și a le pune la dispoziție măsuri adecvate de instruire, ocupare sau lansare de afaceri, urmează să cunoaștem profilul șomerului și mai multe detalii legate de statutul său de până la înregistrare. Astfel vom putea răspunde mai eficient necesităților șomerilor, facilitînd încadrarea acestora în câmpul muncii”, a menționat Raisa Dogaru, directoarea ANOFM.
Atelierul de instruire face parte dintr-un șir de activități desfășurate de ILO în contextul Legii pentru promovarea ocupării forței de munca și asigurării de șomaj, care a introdus noi măsuri pentru a spori ocuparea și a reduce șomajul, mai ales în rândurile grupurilor vulnerabile.
Măsurile active de ocupare a forței de munca se adresează șomerilor și angajatorilor și sunt acordate în scopul creșterii șanselor de ocupare a forței de munca, fie prin crearea de noi locuri de munca, fie prin înlesnirea accesului la locurile de munca vacante. Astfel, una din măsurile active discutate în cadrul seminarului online prevede consultanță, asistență și sprijin pentru inițierea unei afaceri și se acordă, la cerere, șomerilor care inițiază o activitate de antreprenoriat, prin care își creează loc de munca.
Cea de-a doua măsură activă de ocupare discutată în cadrul cursului de instruire prevede ca în scopul stimulării creării locurilor noi de munca și reducerii șomajului în localitățile rurale, statul să acorde subvenții pentru susținerea proiectelor de inițiative locale prin care se creează locuri de munca. Subvențiile sunt acordate întreprinderilor care creează locuri noi de munca, care angajează șomeri înregistrați la subdiviziunea teritorială și care activează în localitățile rurale. Subvențiile se acordă în baza dosarului depus la subdiviziunea teritorială.