Comunicat informativ: Rezultatele Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, desfăşurat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor, la 28 mai 2015

           La 28 mai 2015, la Chişinău, în incinta Palatului Republicii, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, s-a desfăşurat a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu Agenția pentru ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău a organizat Tîrgul locurilor de munca pentru Tineret.
            La Tîrg au participat 65 agenți economici, care au pus la dispoziția solicitanților peste 1500 locuri de munca vacante din diverse domenii de activitate: servicii, comerț, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, tehnologii informaționale și comunicații, agricultură, administrație publică. De asemenea, peste 30 instituții de învățămînt de diferite nivele (superior, mediu de specialitate, școli secundar profesionale) au prezentat vizitatorilor ofertele educaționale.
 
            Deşi evenimentul a fost dedicat îndeosebi tinerilor, acesta a atras peste 2 mii persoane de toate vîrstele, interesate să-şi găsească un job, precum și să se informeze despre oportunitățile oferite de instituțiile de învățămînt de diferite nivele.
 
            În premieră, participanții la eveniment, au avut posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional. Astfel circa 130 persoane au fost ghidate în carieră de către experții Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA).
            O altă novație pentru ediția evenimentului din acest an a fost organizarea primei Gale a angajatorilor remarcabili „RemarcAbilitatea”, în cadrul căreia au fost recunoscuți și apreciați public angajatorii care aplică sau promovează politici și practici pozitive de angajare a persoanelor cu dizabilități. Gala a fost organizată de către Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități în parteneriat cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Munca.
           
            Angajatorii participanți la Tîrg au discutat direct cu peste 1400 de persoane care au solicitat informaţie despre locurile de munca vacante și au selectat pentru un eventual interviu de angajare circa 300 candidați.
            Pe durata evenimentului persoanele aflate în căutarea unui loc de munca au avut acces la baza de date a Agenției Nationale, care a cuprins informația despre circa 8000 locuri vacante de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv circa 3000 din municipiul Chișinău.
 
            Persoanele care au vizitat Târgul, inclusiv și cele din rîndul tinerilor au beneficiat de consultanță acordată de specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, fiind informați despre măsurile implementate pe piața muncii, locurile de munca vacante și condițiile de ocupare a acestora.
            Prin intermediul a șase posturi de auto-informare vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea de a accesa portalul locurilor de munca www.angajat.md și platforma Târgului on-line al locurilor de munca www.e-angajare.md pentru a avea posibilitatea de a-si alege de sine stătător un loc de munca vacant și aplica direct pentru acesta. La această ediție a Târgului on-line au participat 131 de companii care au promovat peste 2400 oportunități de angajare în domenii precum: comerț, tehnologii informaționale, management, inginerie, industrie ușoară, servicii etc.
            Tradiţional, reprezentanții Cancelariei de Stat au promovat informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii au oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.
            La eveniment au fost prezente 12 instituții și organizații neguvernamentale, inclusiv pentru tineret, care au prezentat informații privind asistența la integrarea persoanelor cu dizabilități, ofertele de antreprenoriat, oportunitățile de dezvoltare profesională prin intermediul a diverse stagii de practică și voluntariat, etc. Totodată, pentru tineri au fost organizate un șir de seminare, training-uri și dezbateri tematice: „Relevanţa voluntariatului pentru orientarea profesională şi încadrare în cîmpul muncii”, „Reformarea sistemului de învățămînt profesional tehnic: parteneriat pentru calitate”, Lansarea Tîrgului on-line „Locuri de munca pentru tineret”, „Oportunități de dezvoltare a afacerii pentru tineret”, „Autocunoaștere pentru o carieră de succes”, la care au participat circa 100 persoane.
 
            Menționăm în acest context că pe parcursul lunilor mai – iunie majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca au organizat și vor organiza Tîrguri ale locurilor de munca. La 28 mai 2015, tîrguri ale locurilor de munca pentru tineret au organizat agenţiile pentru ocuparea forţei de munca a municipiului Bălți, raioanelor Cahul, Sîngerei, Drochia, Ialoveni și Hîncești.
 
            Partenerii evenimentului au fost: SOIR Moldova, WJR, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Asociația Copiilor Surzi din Moldova, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Centrul de Asistență Juridica pentru Persoane cu Dizabilități, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Primăria municipiului Chișinău.
 
            Parteneri media: TV Moldova 1, Radio Moldova, TV7, Jurnal TV, Euro TV, Kiss FM, #diez, Canal Regional, UNIMEDIA, Agora.