Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)

Astăzi: 26 Ianuarie 2021 14:21

Cel mai mare oficiu al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a devenit accesibil și adaptat necesităților beneficiarilor

Cel mai mare oficiu al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a devenit accesibil și adaptat necesităților beneficiarilor

Pentru prima dată, locuitorii municipiului Chișinău și migranții în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de servicii de ocupare prestate într-un spațiu confortabil, accesibil și adaptat. Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă (DGOFM) din municipiul Chișinău are acum un sediu renovat, cu un design universal. Lucrările au fost finanțate de Guvernul Elveției, prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.
 
„Serviciile de ocupare sunt de o importanță primordială în societăți cu tendințe de migrație atât de puternice. Suntem extrem de bucuroși să contribuim la îmbunătățirea acestor servicii, prin renovarea de sedii, dar în primul rând, prin ridicarea nivelului de calificare a personalului. Sperăm ca toate aceste eforturi să se regăsească în gradul de satisfacție a populației municipiului Chișinău și a ratei de ocupare mai mari a cetățenilor care își doresc să muncească acasă”, a menționat Caroline Tissot, șefa Biroului de cooperare al Elveției.
 
Schimbarea sediului va permite deservirea mai multor beneficiari, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă (DGOFM) acoperind peste 572 mii de locuitori ai capitalei. Anual, circa 6 mii persoane și peste 3000 de angajatori se adresează la DGOFM Chișinău, pentru cele 13 servicii oferite.
 
La proiectare s-au respectat principiile de front & back office. Astfel, angajații dispun de un spațiu deschis de interacțiune cu beneficiarii, bazat în același timp pe principiul de transparență și siguranță la locul de muncă, precum și de spații separate pentru activități de grup, dar și birouri. Spațiul poate fi acomodat pentru toată gama de servicii prestate de cei 30 de angajați ai instituției.
 
Pandemia COVID19 are repercusiuni serioase asupra economiei și pieței muncii din Moldova, aproximativ un sfert din populația economic activă fiind afectată. Mulți angajați, în special femeile și tinerii, au fost nevoiți să lucreze de la distanță, mai puține ore sau și-au pierdut total locul de muncă. În mod similar, mulți migranți moldoveni s-au întors și au nevoie de sprijin pentru a găsi un loc de muncă acasă. În acest context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se află pe prima linie încă de la începutul pandemiei”, a declarat Dima AL-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
 
La DGOFM a fost creat un mediu prietenos pentru părinții cu copii, fiind amenajat un spațiu de joacă. Părinții care vin cu cărucioare, precum și persoanele în etate și cele cu dizabilități pot utiliza rampa de acces la intrare, spațiul interior fiind accesibil. Au mai fost instalate inscripții în limbaj Braille, marcaje contrastante. DGOFM a mai fost dotat cu un ascensor de scară pentru persoanele cu mobilitate redusă.
 
 „Renovarea celui mai mare oficiu dintre cele 32 ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă este una dintre cele mai mari realizări ale instituției din ultimii 30 de ani. Pe lângă aceasta, PNUD și Elveția au oferit tot suportul necesar la pregătirea modificărilor legislației cu privire la migrația forței de muncă, dar și instruirea personalului ANOFM la nivel național. Abordarea exhaustivă și integrată în acest domeniu cu siguranță va spori rezultatele pentru cetățeni. Or, pentru noi, cetățeanul și bunăstarea acestuia sunt o prioritate”, a declarat Nelea Rusu, Secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
 
„Redesign-ul oficiului DGOFM Chișinău a creat o identitate modernă, deschisă la care am visat, care îmbunătățește serviciile prestate, axate pe nevoile și așteptările clienților, dar și inspiră angajații la servicii mai eficiente. Mulțumesc donatorilor pentru suport, pentru faptul că își orientează asistența într-un domeniu atît de important”, a declarat Raisa Dogaru, director al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
 
Designul sediului s-a bazat pe rezultatele dobândite printr-un exercițiu de testare a spațiului, „user safari”, care a fost efectuat atât la sediul vechi, cât și la cel nou, înainte de renovare. Prin experimentul respectiv, mai multe categorii de cetățeni și-au expus părerile asupra spațiului, astfel încât mai apoi, la etapa de proiectare, să se țină cont de necesitățile și așteptările lor.
 
Pentru a facilita activitatea subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, trei Direcții municipale de ocupare a forței de muncă – birourile din Chișinău, Cahul și Bălți – au fost echipate cu câte un automobil. Acum angajații Agenției se pot deplasa în localitățile din municipii pentru a comunica cu angajatorii care au locuri vacante și a informa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă despre ofertele existente.
 
Lucrările de renovare ale sediului și procurarea a trei autoturisme se cifrează la aproximativ 283.000 USD.
 
Pe parcursul anului 2021, PNUD și Guvernul Elveției urmează să renoveze Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca, după modelul DGOFM Chișinău, servind drept exemplu de replicare la nivel național.
 
PNUD Moldova a susținut anterior și modernizarea sectoarelor de poliție nr.1 din orașul Sîngerei și nr.3 din sectorul Buiucani al capitalei.
 
Regulamentele normativelor de construcție din 1 iunie 2014 prevăd cerințe pentru asigurarea accesibilității fizice în edificii. Astfel, fiecare instituție publică și privată este responsabilă de asigurarea unui acces demn și confortabil pentru fiecare persoană.