Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)

Astăzi: 04 Iunie 2020 16:46

Rezultatele privind activitățile realizate în cadrul Zilei ușilor deschise la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în contextul marcării a 29 ani de la crearea Serviciului public de ocupare din Republica Moldova

Rezultatele privind activitățile realizate în cadrul Zilei ușilor deschise la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în contextul marcării a 29 ani de la crearea Serviciului public de ocupare din Republica Moldova

Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a organizat la data de 18 februarie 2020, Ziua ușilor deschise, în contextul marcării a 29 ani de la crearea Serviciului public de ocupare din Republica Moldova.
 
Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea societății privind rolul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă ca prestator de servicii gratuite pe piața muncii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor, precum și informarea privind măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de către subdiviziunile sale teritoriale (STOFM) și aspectele Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.
 
În acest context, ANOFM a organizat activităţi de informare despre serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de muncă implementate, la care au avut ocazia să participe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatori, tineri, elevi/studenţi, vizitatori interesați, mass-media.
 
Au fost desfășurate peste 15 seminare de informare privind măsurile de ocupare a forței de muncă, prevederile Legii nr.105 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj, la care au participat circa 520 de persoane interesate.
 
Colaborarea cu agenții economici, în crearea și ocuparea locurilor de muncă, este una din activitățile prioritare ale ANOFM, activitate marcată și în cadrul Zilei ușilor deschise. Astfel, au fost desfășurate 7 seminare de informare cu circa 80 angajatori privind aspecte ale Legii nr.105 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj, îndeosebi programele de subvenționare cu scopul angajării și reintegrării persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii.
 
STOFM a organizat 10 activități de recrutare a personalului pentru agenții economici, la care au participat peste 230 persoane. Aceștia au avut posibilitate de a discuta direct cu angajatorii și a se informa despre locurile de muncă propuse în diverse domenii de activitate.
 
Au fost desfășurate 5 mese rotunde cu participarea a peste 30 de agenți economici și persoane interesate de măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de subdiviziunile teritoriale.
 
O categorie prioritară în activitatea ANOFM sunt tinerii, care după absolvire, urmează să se  încadreze în câmpul muncii. În acest context, STOFM au organizat peste 30 activități de ghidare în carieră pentru circa 500 de tineri, cu diverse tematici: „Profesiile şi specificul pieţei muncii”, „Elaborarea instrumentelor de marketing  personal”, „Autocunoașterea și explorarea carierelor”, ,,Decizia de carieră”, inclusiv testarea platformei Cognitrom Career Planner (CCP). Pe lângă activitățile desfășurate la sedii, reprezentanții subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă s-au deplasat și la licee unde au desfășurat activități de ghidare în carieră pentru elevi și le-au prezentat canalele moderne de informare on-line: www.anofm.md- site-ul Agenției; www.angajat.md - portalul locurilor de muncă, www.e-angajare.md - portalul târgurilor electronice, www.cariera.anofm.md - platforma  ocupațiilor  pe  piața  muncii, „Surfing the labour market”- aplicația mobilă care ghidează tinerii în viitoarea carieră, inclusiv rețele sociale.
 
Persoanele participante au vizitat birourile STOFM și au discutat direct cu șefii și specialiștii, au făcut cunoştinţă cu specificul muncii care o desfăşoară aceștia, oferindu-le răspunsuri la întrebările solicitate, inclusiv au fost efectuate consultaţii individuale.