Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)

Astăzi: 08 Iulie 2020 14:54

Parteneriatul Local de Ocupare generează mai multe locuri de muncă la Cahul

Parteneriatul Local de Ocupare generează mai multe locuri de muncă la Cahul

Astăzi, 28 noiembrie 2019, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) participă la conferința națională privind prezentarea rezultatelor intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare a forței de Muncă (LEP) din raionul Cahul.
 
În mai puțin de șapte luni, în raionul Cahul au fost create 35 de locuri noi de muncă, peste 230 de tineri inactivi (din categoria NEETs) au fost identificați și înregistrați ca șomeri pentru a beneficia de asistență, 115 tineri au fost instruiți în vederea dezvoltării afacerilor și accesării granturilor. De asemenea, a fost înființată o cooperativă de producere apicolă, a fost creat un brand pentru mierea de Cahul și au fost formalizați opt meșteri populari. Sunt doar câteva dintre rezultatele intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare a Forței de Muncă (LEP) din Cahul.
 
Parteneriatul a fost lansat ca un proiect pilot la inițiativa și cu asistența Organizației Internaționale a Muncii (ILO) în vederea creării locurilor noi de muncă și formalizării celor existente. În raionul Cahul, LEP-ul a fost conceput după un model european și a fost pus în aplicare sub egida Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective (CTCNC).  Această platformă de dialog social întrunește peste 20 de parteneri publici și privați, printre care autorități publice locale, sindicatele și patronatele locale, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, organizații neguvernamentale, instituții de microcreditare și de învățământ, asociații locale de producători, întreprinderi și investitori din raionul Cahul.  
 
“Unul dintre cele mai importante rezultate este faptul că datorită LEP toți actorii cheie și-au conjugat eforturile pentru a face față provocărilor de pe piața muncii și a asigura dezvoltarea durabilă a regiunii. LEP-ul s-a dovedit a fi un instrument eficient și vom continua să-l implementăm pentru a crea mai multe locuri de muncă și noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, în special, pentru tineri. Or, Cahulul este a treia regiune a țării după numărul de populație, dar cu cea mai mare rată a tinerilor inactivi din Moldova”, a declarat Vlad Cășuneanu, ex-președintele CTCNC, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare din Cahul. 
 
„Este primul parteneriat de ocupare creat în Republica Moldova, practica pozitivă adaptată la condițiile pieței muncii locale, care vine în sprijinul persoanelor din regiune pentru a le crea mai multe locuri de muncă, în special, pentru tineri și noi oportunități de dezvoltare a pieței forței de muncă locală”, a subliniat Raisa Dogaru, director ANOFM.
 
Rodica Macovei din satul Manta, raionul Cahul, este una dintre beneficiarele Parteneriatului Local de Ocupare, care a deprins arta brodatului și croșetatului de la o meșteriță populară.  „Îmi place mult se croșetez și să tricotez. Lucrez în fiecare zi. Este o pasiune, care are toate șansele să devină o afacere profitabilă”, spune tânăra.
 
Prezent la eveniment, Sergiu Pâslaru, președintele Asociației apicultorilor din raionul Cahul, a menționat că Lunca Prutului dispune de o bază meliferă foarte bună și permite creșterea de cinci ori a numărului de prisăci. El consideră că toți cei 30 de tineri care au beneficiat în cadrul LEP de instruire și pregătire practică în domeniul apicol au toate șansele de a accesa granturi și de a dezvolta o afacere profitabilă în apicultură.
 
Cele opt acțiuni de intervenție ale Parteneriatului Local de Ocupare urmează să fie realizate până în aprilie 2020 și vor contribui la creare și formalizarea a circa 265 de locuri de muncă și lansarea a peste 110 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit.
 
“În total, aproximativ 670 de persoane din raionul Cahul vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și peste 1 000 de oameni vor deveni beneficiari indirecți”, a menționat Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului ILO “Promovarea ocupării tinerilor”.